150 jaar Rijks HBS: Ze kwamen van overal

Herkenningsfeest op 150-jarig jubileumfeest
 

Zaterdag 7 oktober 2017. Exact 150 jaar geleden werd in 1867 de Alkmaarse Rijks-HBS geopend. Het Willem Blaeucollege hield ter gelegenheid van dit jubileum een reünie met 600 reünisten. Ze kwamen overal vandaan. Van de provincie Zeeland tot en met het land Nieuw-Zeeland. Ze wilden erbij zijn.

De oudste reünist was Theo Knop die in 1949 eindexamen deed. De op Terschelling geboren Knop, 87 jaar oud, kwam via via te weten dat er een reünie zou worden gehouden.

De 87-jarige Theo Knop, eindexamen in 1949, met Karel Frugte, geboren in 1949.

Hij was de enige uit dat eindexamenjaar, maar genoot niet minder van de middag, waarop hij ook met andere reünisten sprak. Half vijf moest Theo Knop al weer afscheid nemen want er was ook nog een Alkmaars Ontzetfeest: ,,de zuurkoolmaaltijd wacht en daar moet ik bij zijn.”

Nieuw-Zeeland

Rein Bakker had er een reis van 40 uur voor over om de reünie bij te wonen. Hij vloog meer dan 18.000 kilometer om van Nieuw-Zeeland naar Alkmaar te komen.
Twaalf jaar geleden emigreerde

Rein Bakker, 18.000 kilometer gereisd om bij de reünie te kunnen zijn.

Rein naar Nieuw-Zeeland en bouwde daar met zijn vrouw een nieuw bestaan op. ,,Ik zou nooit meer terug willen”, vertelt Rein, ,,maar deze reünie wilde ik wel graag bijwonen”.

 
Rein Bakker, geboren en getogen Alkmaarder, deed in 1969 eindexamen. Na de reünie ging hij mee met de groep HBS’ers uit de jaren zestig (eindexamenjaren 1967, 1968 en 1969, die elke twee jaar bij elkaar komen voor een borrel en een etentje) voor de afsluiting in restaurant Wildschut in Heiloo.

Rector Dick van Asperen houdt zijn openingstoespraak tijdens de reünie van het Willem Blaeucollege.

De reünie in het Willem Blaeu trok vooral ouderen, die uit het hele land kwamen. De organisatie ontving de reünisten met koffie en gebak, en na het openingswoord van rector Dick van Asperen konden de oudgedienden in diverse klaslokalen of in de grote ontvangstruimte met elkaar herinneringen ophalen. En uiteraard was het voor velen ook een feest van herkenning.
Het aantal van 600 reünisten die aanwezig waren lijkt veel, maar er hadden er veel meer kunnen zijn. Voor Alkmaarders was 7 oktober, hoe begrijpelijk ook gekozen, een ongelukkige datum. Immers, er waren diverse kaasstedelingen die kozen voor het Ontzetfeest. Ook bleek uit reacties van meerdere reünisten dat zij per toeval er achter waren gekomen dat er een reünie was en vele oud-scholieren zullen niet op de hoogte zijn geweest van de reüniedatum omdat er betrekkelijk weinig bekendheid aan was gegeven. Dat neemt niet weg dat de wél aanwezige reünisten met plezier aan deze middag zullen terugdenken.

 

 

3 reacties:

 1. mr. drs. G. van dr Kolk

  hoe jammer , hoe jammer!
  Op mijn verjaardag deze reunie, terwijl ik op 9 oktober naar Alkmaar afreisde om eens te bezien of er een reunie van de oude RHBS aanstaande was, dan wel georganiseerd zou kunnen worden! Jammer, 2019 is het vijftig jaar geleden, dat ik afscheid nam van deze illustere school.

  Wens iedereen het goede,

  • Dat was zeker jammer Gerard, want er waren er maar weinig van ons eindexamen jaar. Ik had gehoopt na zo’n lange reis om wat meer oud klasgenoten te ontmoeten.
   In ieder geval heb ik een aantal mensen enthousiast gemaakt om Nieuw Zeeland te komen bezoeken (en die zijn inmiddels geweest en met geode herinneringen weer huiswaarts gekeerd). Misschien kan je volgende keer nog invoegen met de 2-jaarijkse reunie van de groep 1968. Zoek contact met Karel Frugte.
   Het allerbeste
   Rein Bakker

   • Van der Kolk

    Rein,

    Wat ontzettend leuk dat je heb gereageerd op mijn schrijven van destijds.
    Ik had er graag bij willen zijn.
    Ga zeker proberen nog een keer zo‘n tweejaarlijkse reünie te bezoeken.
    Heb jij nog wat meer gegevens van Karel Frugte; hij is mij onbekend (Karel Frugte: Gerard, ik stuur je een e-mail.)

    Groet
    Gerard van der Kolk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.