Johan Schilstra, vader van de Westfriese Omringdijk

Schilstra, beschermheer van dijken, molens en stolpen

 

 

Schilstra was meer dan alleen maar leraar Engels

Eén van de populairste leraren was ongetwijfeld leraar Engels J.J. Schilstra (Johan), geboren te Apeldoorn op 28 februari 1915 en overleden te Bergen op 9 februari 1998. Maar hij was vooral hoeder van het Noord-Hollandse en in het bijzonder van het Westfriese landschap. Beschermheer van dijken, molens en stolpen. Bestuurslid van het Historisch Genootschap Oud West-Friesland (nu Westfries Genootschap). Lid Provinciale Staten van Noord-Holland. Schilstra deed meer. Hij was daarnaast ook nog eens van 1966 tot 1985 ook voorzitter van de historische vereniging Oud-Alkmaar én voorzitter van de oudste woningbouwvereniging van Alkmaar.
 
Johannes Jouke Schilstra werd leraar Engels, maar zijn hart lag in het verleden. Schilstra schreef. En niet zo maar een beetje. Van zijn hand verschenen boeken over de Westfriese Omringdijk, het Noord-Hollandse Landschap en Dit Land Boven het IJ. Schilstra stond vooral op de bres voor het behoud van culturele zaken.
Een deel van het interview met Johan Schilstra is HIER te lezen.
schilstra-onderscheiding

Op 26 juni 1979 kreeg Schilstra uit handen van Prins Bernard de Zilveren Anjer uitgereikt.  Op de foto wordt Schilstra geflankeerd door Overbosch en Kramer (helemaal rechts), ook gedecoreerd voor hun verdiensten. Bron: Nationaal Archief. Foto Koen Suyk

Op 3 maart 1983 besloten Provinciale Staten van Noord-Holland op initiatief van Johan Schilstra als statenlid de Westfriese Omringdijk als eerste provinciaal monument op de Provinciale monumentenlijst te zetten. Vrijetijds-historicus. Publiceerde tal van boeken over waterschapsgeschiedenis. Bekendste boek: In de ban van de Dijk: de Westfriese Omringdijk (1987).

 

 

Eén reactie:

  1. Pingback:Samenwerking met Van Alckmaer voor wonen - Adapt Alkmaar

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.