Eyssen kaasfabriek (foto Oneindig NH)

Wat verbindt de Rijks HBS met kaas? Je zou zeggen: niet veel. Maar degenen die op deze school in Alkmaar hebben gezeten weten wel beter. Tegenover de fietsenstalling aan de Koningsweg bevond zich ook een fabriekspand, waar met koeienletters Eyssen op stond. Kaasfabriek Eyssen. Hier werden aan de lopende band de kuipjes smeerkaas gefabriceerd. In allerlei soorten en smaken die uiteindelijk belandden in de supermarkten.
De fabricage van de smeerkaas aan de Kanaalkade/Koningsweg begon in 1929 en duurde tot en met 1987. Daarna keerde Eyssen weer terug naar Oosthuizen, waar Jan Hendrikszoon met zijn kaashandel rond 1900 van start ging.

Zijn verduurzaamde kaas was een wereldhit. In Parijs, waar in 1900 de wereldtentoonstelling werd gehouden, kreeg het bedrijf een ‘medaille d’or’. Vijf jaar later mocht Eyssen kaas zelfs het predicaat Koninklijk voeren. Mooier kun je het niet bedenken.
Eyssen werd later overgenomen door Friesland Foods, die het vervolgens in 2008 verkocht aan Kapitein BV.
En nu: Eyssen in Oosthuizen voert vier hoofdproducten, namelijk smeerkaas, blokkaas, rookkaas en industriële kaas voor de voedingsindustrie. Het is maar een weet……

Boterhammetje met Eyssen smeerkaas

Eén gedachte over “Boterhammetje met Eyssen smeerkaas

  • juni 28, 2020 om 5:14 pm
    Permalink

    als chauffeur van Simon Laan kwam ik daar al eind 60-er jaren. Later werd dat de firma Mol Bijderbedrijven. Die kwamen uit Avenhorn gr. Jan Vink Hoorn.

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *