De gevonden skeletten. Bron: Oneindig Noord-Holland

Als de pauzebel ging liepen we allemaal naar buiten. Even een luchtje scheppen, broodje eten, kletsen, wandelen over de Paardenmarkt of richting Nieuwesloot. Wie had kunnen denken dat we dagelijks over een massagraf liepen?

We hadden het nooit zullen weten als in 2010 de Paardenmarkt niet werd opengebroken voor werkzaamheden en voorafgaand aan die activiteiten een groep Leidse studenten archeologisch onderzoek ging doen. Bekend was dat op deze plek van 1448 tot 1574 een minderbroedersklooster had gestaan. Aan dat klooster moest ook een begraafplaats zijn verbonden en de hoop was dat hier skeletten van monniken zouden worden gevonden.
Maar het pakte anders uit. Ja, er werd een kloosterbroeder gevonden, of althans zijn beenderen. Maar ook een vrouw, en jonge mannen met schedelbreuken. En dat waren beslist geen monniken.

Twee massagraven bleken onder de grond verborgen te zijn. In het ene graf lagen de botten van 22 nog jonge mannen en in het andere graf lag een vrouw, drie oudere mannen, drie jongens van rond de 17 jaar oud en een kind. Slachtoffer van het Beleg van Alkmaar in de Tachtigjarige Oorlog.
 In totaal ging het dus om dertig skeletten. Later werd ook nog een skelet gevonden uit vroegere tijden.

Impressie van het Beleg van Alkmaar. Schilderij van Herman ten Kate, vervaardigd in 1862.

Uiteraard waren zij niet alleen de slachtoffers van de strijd om Alkmaar. Op andere plekken in de stad moeten ook massagraven liggen van gesneuvelde Alkmaarders. Gedode Spanjaarden moeten ergens buiten de stad zijn begraven, als ze al begraven werden.
Vermoedelijk ging het grotendeels om vreemdelingen, om personen die kort voor het beleg de stad in waren gekomen. Dat bleek uit onderzoek van de skeletten, dat uitwees dat de ruggen van de mannen veel te verduren had gekregen. Men vermoedt dat het om een groep Geuzen gaat die een zwaar harnas meedroegen.
 
De onbekende vrouw in het kleine massagraf kreeg later een gezicht. Het Archeologisch Centrum (museum) het Huis van Hilde in Castricum maakte een reconstructie van de vrouw en die kreeg de naam ‘Brecht van Alcmaer’.

Massagraf onder de Paardenmarkt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *